Молдовската компания Енергоком  (Energocom) съобщи, че е увеличила директните покупки

...
Молдовската компания Енергоком  (Energocom) съобщи, че е увеличила директните покупки
Коментари Харесай

Молдова увеличава закупуването на електроенергия от Румъния


Молдовската компания " Енергоком "   (Energocom) заяви, че е нараснала директните покупки на електрическа енергия от производители в Румъния.

" Енергоком " усили размера на закупуване на електрическа енергия непосредствено от производители от Румъния, се показва в известие на компанията.

Отбелязва се също по този начин, че " Енергоком " договаря за подписване на директни контракти с производители на електрическа енергия в България, Унгария и Словакия, добавя ТАСС.

Поради проблеми с подаването на газ през Украйна, " Газпром " не съумя да усили доставките на гориво за Молдова през ноември, оставяйки ги на равнището от октомври. В тази обстановка Кишинев понижи доставките на газ за района на Приднестровието и се отхвърли да купува електрическа енергия от разположената там Топлоелектрическа централа " Кучурган ", която е част от съветския енергиен холдинг " Интер РАО " и е ситуирана в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република. Централата работи на газ и осигуряваше 70 % от потребностите на Молдова на най-ниската цена в региона -  62,5 $ за мегаватчас.

Нуждата на Молдова от електрическа енергия в този момент е към 13 000 мегаватчаса дневно, от които генерирани от вътрешни източници (местни топлоелектрически централи и възобновими източници) са към 2500 мегаватчаса (около 20 % от потреблението). В момента Молдова купува към 2000 мегаватчаса от Румъния на ден през седмицата и 2500 мегаватчаса на ден през уикендите, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР